понеділок, 17 лютого 2014 р.

Схожі особистості в історії


«Робин состязается в стрельбе с Гаем Гисборном», художник Л. Рид 

 Робін Гуд

Ім'я « Робін Гуд » стало прозивним по відношенню до людей , які грабували багатих і віддавали видобуток бідним , і в зв'язку з цим користувалися великою популярністю в народі. В історії є особистості , які за життя отримали подібну славу:
Хуан Чао - син китайського торговця сіллю , в IX столітті підняв повстання проти династії Тан. На час став імператором , але після поразки від військ вигнаного ним раніше імператора покінчив життя самогубством.
Дардо Бартолі - легендарний ломбардський повстанець , який боровся проти намісника німецького імператора Фрідріха Барбаросси в XII столітті.
Міхаель Кольхаас (Міхель Кольхаузе ) - німецький бюргер ( торговець кіньми) , в середині XVI століття боровся проти насильств і поборів лицарів в околицях Дрездена , і , подібно знаменитому англійцю , також переховувався у лісі.
Хон Гільдон - позашлюбний син корейського янбан , наприкінці XVI -XVII століття пішов у ліс із зграєю утікачів і боровся за права бідняків. Став персонажем класичної середньовічної корейської повісті Хо Гюна «Сказання про Хон Гільдоне ».
Пинтя Хоробрий ( Григір Пинтя ) - легендарний ватажок Опришківська руху Закарпаття , можливо румунського походження , діяв на територіях нинішньої України і Румунії. в XVII - XVIII столітті.
Ісікава Гоемон - японський розбійник , який грабував самураїв і віддавав гроші селянам.
Устим Кармелюк - ватажок українського антифеодального та національно -визвольного руху на Поділлі в 1813-1835 роках.
Василь Федоров , або Манчаари ( 06.1805-8.11.1870 ) - якутський національний герой , який виступив проти гніту місцевих феодалів. Широко відомий сказитель і заспівувач , майстер імпровізації. Образ Манчаари був неодноразово освітлений у російській , якутської та радянській літературі .
Котовський , Григорій Іванович - герой Громадянської війни в Росії , придбав популярність тим , що на початку XX століття палив поміщицькі маєтки в Бессарабії і користувався підтримкою селян , які вкривали його від жандармів. У пісні групи « Заборонені барабанщики » Котовського порівнюють з Робіном Гудом .
Сальваторе Джуліано ( Гільяно ) (італ. Salvatore Giuliano ) - сицилійський бандит і сепаратист середини XX століття , легендарний борець за незалежність Сицилії від Італії . Придбав величезну популярність на Сицилії за роздачу награбованого продовольства і грошей населенню . Один з головних героїв книги Маріо Пьюзо « Сицилиец ».
Нед Келлі - австралійський бушрейнджер ( розбійник ), відомий зухвалими пограбуваннями банків та вбивствами поліцейських. Перекази і балади про «подвиги » Неда Келлі , де він постає як « благородний розбійник» , з'явилися ще за його життя і стали невід'ємною частиною австралійського фольклору. Ставлення до Неда Келлі в країні далеко від однозначного : частина австралійців вважає його безжальним вбивцею , частина - символом опору колоніальній владі і втіленням національного характеру.
Юрай Яношік - словацька розбійник , що діяв на початку XVIII століття в Татрах , який, згідно , з легендою , у « багатих забирав , бідним давав»
Сміт Скотті - шотландський грабіжник з Південної Африки , герой кінобойовиків . Як сказано в південноафриканському словнику національних біографій , « за темпераментом нагадував легендарного Робіна Гуда»
Машека - герой білоруських переказів ; за легендою , жив там , де тепер Могильов. Спочатку - негативний персонаж , але поступово в літературі набуває рис благородного розбійника . Став героєм поеми Янки Купали «Могила лева» і однойменного фільму.



Немає коментарів:

Дописати коментар